Založ si blog

Na dedine, bez počítačov a sociálnych sietí

Rád by som sa tento týždeň spojil so svojimi staršími obdobiami života. Sám som zvedavý, čo sa mi vyplaví. Spomienky, pocity a to všetko čo ma až doteraz tvorí.
Naďabil som u našich na svoje staré fotky a je to veľmi zvláštny pocit. Momentálne žijem poväčšine v spojení s tým čo sa aktuálne deje, nevnímam príliš svoj vek ani minulosť. Zistil som ale, že je fajn si uctiť aj celú svoju cestu doteraz. Pochopiť ako to všetko do seba zapadá a využiť to ako príležitosť ku vďačnosti.
Uvedomil som si toťiž, že som štastný za to, že som mohol vyrastať na dedine, bez počítačov a sociálnych sietí. S obrovskou záhradou za rodinným domom, kde pučali dary prírody od výmyslu sveta. Pamätám si ako som miloval čerstvé marhule, ale aj nemal rád tie príliš kyslé jabĺčka, ktoré pestoval dedko, lebo mal cukrovku. To mi teda ostalo až do dnes.
Naša ulica vždy vyzerala tak trochu špeciálne. Celá betónová sa ako rovná čiara ťahala strmo do kopca, ale z každej strany ju obkolesovali stromy akoby sa na ňu prišli pozrieť z celého sveta. Ústila rovno do chotára, kde sme si s bratmi stavali prepracované bunkre. Vybavuje sa mi, že mali dokonca samozatváracie dvierka – stačil na to jeden kameň na lanku!
S bandičkou kamarátov sme na tejto ulici strávili dlhé dni rôznymi kreatívnymi hrami a iba zvuk večerníčka z otvorených okien domov nám hovoril, že je čas pomaly končiť. Nekonečné ležanie na betónových skružliach, odkiaľ sme pozerali oblaky a hádali, ktorý ako vyzerá. Táto romantika ale skončila veľmi rýchlo, keď nás napadlo, že by sme mohli ísť hádzať pirátov do potoka. To je ale vzrúšo keď ti to môže urvať kus prsta!
Jeden náš kamarát mal od narodenia veľmi slabé bedorvé kĺby, tak sme mu pomáhali a vodili ho kade tade na malom detskom kočíku. Najstarší Rudko vždy bol vodcom našej bandičky, ale mňa celkom škrelo, že nikdy nechcel nikomu prenechať vodcovstvo. Hádali sme sa, ale aj tak sme vždy držali pokope.
Pastelkami pomaľovaný výust žumpy pred domom bola naša základňa. Tam nás vždy aj prišli vyhrešiť susedia keď sme im zasa hádzali kameňe do dvora.
Kradnuté čerešne, túlavé mačky, uhryznutie psa, život.. Ďakujem.
To je pre dnes všetko.

Zimný oddych na 1000 rôznych spôsobov

25.11.2020

Až teraz začína obdobie, keď si môžeme darovať dovolenku na 1000 rôznych spôsobov. V kultúre máme síce zaužívané, že na dovolenku sa predsa chodí cez leto. Dávame si oddych, keď energia prírody je v najväčšom rozkvete a aktivite. Je príjemné to obdobie využiť na spoznávanie nových teritorií, zážitkov a rozšíriť si obzory. Od hlbokého oddychu to má veľa krát [...]

Cesta až k tejto chvíli

27.07.2020

Po vysokej škole sa mi naštastie život začal otáčať tým správnym smerom. Myslím tým konkrétne, že som sa pomaly otváral veciam aj mimo môj vtedajší zorný uhol – meditácia, čínska medicína, esenciálne oleje, proces orientovaná práca či rôzne druhy vedomejšieho pohybu. Viedlo ma to hlbšie do života a krok po kroku som zisťoval, čo vlastne tvorí to moje [...]

Tučko na dovolenke v Grécku

25.07.2020

Fotka jednoznačne potvrdzuje, že protiklady sa priťahujú. Spomienka z dovolenky z Grécka, môj prvý kontakt s niečím zakázaným. Chlapci ma zavolali preč od rodičov, nevedel som prečo. Na balkóne vysvitlo, že si idú tajne zapáliť cigaretu. Bol som zmätený ako na to reagovať, tak som utiekol a cestou sa ešte aj rozplakal. Pamätám si, že ma to hrozne sklamalo. Veď predsa to [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

loon

Ako sa milovať do poslednej bunky v tele.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 23904x
Priemerná čítanosť článkov: 1707x

Autor blogu

Kategórie